På detta tidens smala näs
Citatet ”På detta tidens smala näs” är från Shakespeares Macbeth, akt 1 scen 7.
Samma år som gick jag i pension från mitt arbete fick jag mer tid till att måla. På grund av Covid-restriktionerna begränsades möjligheterna att ställa ut.
Jag hade tiden att måla men ingen mottagare. Det blev ett tillfälle att istället fördjupa mig i de motiv och tekniker jag tidigare använt. Denna utställning visar en del av det arbetet sedan sommaren 2020.
Jag är utbildad på Konstfack. På avdelningen Bild och Miljö, med inriktning på konst i det offentliga rummet.
Under utbildningen började jag som medhjälpare på Ahlséngruppen i Stockholm, kända för sina utsmyckningar i offentliga miljöer. Där var jag med och utförde väggmålningar, både inom- och utomhus. En del av arbetet var också att bygga skalmodeller till kommande projekt. Det ledde till att jag gjorde flera historiska miljömodeller till olika museer.
Jag fortsatte att arbeta på kontoret tills det lades ner 1995. Då hade jag sedan en tid upptäckt dataprogrammet Photoshop och vad som gick att skapa i det programmet. Jag blev anställd på Mods Graphic Studio i Stockholm.
Parallellt med mitt arbete har jag regelbundet ställt ut min konst. Separat i Stockholm, Lidingö och Karlstad. Samlingsutställningar i New York, Aten, Vårsalongen på Liljevalchs, Affordable Artfair, Konstmässan i Älvsjö och Lidingö Stadshus.
Alla målningar på akvarellpapper är gjorda i min ateljé på Gotland.
Anledningen till att välja akvarellpapper som underlag var en utställning där det inte var tillåtet att spika i väggarna. Bara att hänga tavlor från en taklist. Det blev klumpigt med inramade tavlor.
Akvarellpappret står för en lätthet och anspråkslöshet som jag gillar.
Relieferna är en serie i formatet 30 x 30 cm. Samma storlek som en konvolutet till en vinylskiva. Fast tredimensionell.
För första gången ställer jag ut mina olika motiv samtidigt. Det blir som en samlingsutställning. Både för mig och för besökaren.
Om Per Lindqvist
Född 1957, bor på Lidingö och Gotland.
Utbildad på Konstfack i Stockholm (1985) och Gerlesborgskolan i Stockholm och Bohuslän (1982).
Representerad:
Statens Konstråd, Stockholms Stadsmuseum, Postmuseum, Jämtlands Läns museum, Karolinska Universitetssjukhuset, Sabbatsbergs sjukhus, Lidingö Kommun, Sollentuna Kommun, Karlstad Kommun, Region Värmland.
Privata samlingar.